Beste sollicitant,
Een paar weken geleden heb ik alle recruiters in een open brief gewezen op hun verantwoordelijkheden en taken in het recruitmentproces. Een brief die gelukkig op veel bijval kon rekenen en waar door veel collega’s veel herkenbaars in werd geschreven.
De recruiter heb ik meegenomen door het hele proces en onderweg ook de hiring manager gewezen op diens verantwoordelijkheid. Een complete weergave die de recruiter als reisbegeleider heeft in de candidate journey. Ik heb ook een duidelijk beeld van hoe deze journey ingevuld moet worden om tot een optimale candidate experience te komen. Toen daar iemand om vroeg en ik het antwoord had gegeven besloot ik deze brief te schrijven. Een brief naar alle sollicitanten.
Eerlijkheid duurt het langst
Wij als recruiters beseffen ons dat een sollicitatie als spannend, ongemakkelijk en teleurstellend ervaren kan worden. Eén ding is zeker, er wordt gesolliciteerd wanneer er gezocht wordt naar nieuwe werkgeluk. Zoals Aaltje Vincent zegt: ‘solliciteren is hoop op een beter leven’. Van deze uitspraak kun je van alles vinden, maar in de kern ben ik het zeker met haar eens. Kortom, wanneer jij een sollicitatie doet is het de plicht van de recruiter hier serieus mee om te gaan. Ik ga je zo dadelijk vertellen wat ik hiermee bedoel, maar eerst dit. Ben altijd eerlijk in de gegevens die je deelt en maak niets mooier of anders dan het is. Vroeg of laat komt dit aan het licht en is er sprake van een breuk in het vertrouwen. Dit is zonde en nergens voor nodig.
Jouw sollicitatie
Jij mag nooit worden afgewezen aan de hand van een geschreven sollicitatie of reactie, tenzij jij een specifiek gevraagde ervaring/vaardigheid of een verplicht gestelde opleiding/diploma/certificaat mist. Gebeurt dit wel, of hoor je niets meer na jouw sollicitatie, bel dan gerust jouw recruiter na voor meer toelichting en informatie.
Steeds meer bedrijven en recruiters bieden de mogelijkheid om vóórdat je solliciteert te bellen of zelfs langs te komen om informeel kennis te maken. Ik adviseer jou hier ALTIJD gebruik van te maken. Refereer in jouw sollicitatie hiernaar en benoem wat jou heeft doen besluiten te solliciteren. Je hebt dan meteen een goed onderwerp van gesprek wanneer je wordt gebeld. Want dat is wat een recruiter moet doen, jou altijd bellen na jouw sollicitatie. In dat gesprek bepaal je samen wat het vervolg is: een kennismaking met de recruiter of om een gegronde reden niet.
Kennismaking met de recruiter
In een diepgaand gesprek legt de recruiter de focus op jouw ambitie, intrinsieke motivatie en persoonlijkheid. Welke rol ambieer jij, hoe ben je hiertoe gekomen en hoe ziet jouw ideale, nieuwe werkgever eruit? Op basis van dit gesprek vormt de recruiter een goed beeld van je en kan die beoordelen of jij mogelijk de nieuwe collega bent. Het vervolg uit dit gesprek is een procedure bij de hiring manager óf een gegronde afwijzing. Een goede recruiter onderscheidt zich, door jou na de afwijzing bruikbare tips mee te geven voor jouw vervolg sollicitaties.
De procedure bij de hiring manager
Als de recruiter een match ziet ga jij in procedure bij de hiring manager. Voor dit gesprek mag jij verwachten dat de informatie die de recruiter aan jouw gesprekspartner heeft gestuurd ook met jou wordt gedeeld. Zo kun je eventueel nog vragen stellen of aanvullingen doen vóór het gesprek plaatsvindt. Goede recruiters onderbouwen hun bevindingen richting de hiring managers met assessment op het gebied van persoonlijkheid of drijfveren. Is dit niet het geval, wees dan niet getreurd, want ook dan kun je te maken hebben met een recruiter die het vak verstaat.
Deze fase wordt vervolgd door óf een afwijzing, óf een afronding richting jouw nieuwe baan. Beide gesprekken stimuleer ik altijd te laten doen door de hiring manager. Die kan als geen ander vertellen waarom de keuze wel, of niet, op jou is gevallen. Stuur aan op een gegronde reden waarom jij het niet bent geworden en vraag om adviezen voor vervolg procedures.
Gefeliciteerd, jij hebt een nieuwe baan
Yes, jij bent degene die de beste match is met de werkgever én de baan. Nu staat jouw onboarding voor de deur. Van de recruiter mag je verwachten dat deze een advies geeft aan de hiring manager hoe jij het beste tot je recht komt in een nieuwe situatie. Zo voel jij je goed waardoor jij nieuwe informatie en situaties het beste tot je kunt nemen.
Ook vraagt een goede recruiter, ook als jij het niet bent geworden, hoe je de procedure hebt ervaren. Zo kan ook hij vervolg procedures weer beter invulling geven.
Zo zou jij als sollicitant de candidate journey moeten doorlopen en op alle momenten waar het proces stopt, door openheid en transparantie, ook een goed gevoel eraan overhouden.
De recruiter heeft het écht goed gedaan als jij op een verjaardag op een positieve manier over jouw procedure spreekt en degene aanbeveelt. Heb je een ander gevoel? Vraag dan of de recruiter werkt volgens de Recruitercode of raadpleeg hen om jouw ervaring te delen. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.