Expert in Recruitment: Hét platform met vakinhoudelijke recruitment kennis

Trends & ontwikkelingen

Recruitment nieuws van week 35 – augustus: tv-programma, voordelen van video en exitgesprekken

Vanaf januari 2022 kunnen recruiters zich aan de buis kluisteren. Met een nieuw programma op RTL Z verschijnt er op deze televisiezender een inhoudelijk programma over recruitment en de arbeidsmarkt. Daarnaast worden de voordelen van online processen binnen recruitment steeds beter zichtbaar, ook nu er meer ruimte is voor fysieke ontmoetingen. Dit en nieuws over het bevorderen van kansgelijkheid, de rol van recruiters en employer branding bespreken we met ons laatste nieuwsoverzicht.

Werving trend: een tv-programma op RTL Z

Heb jij er als recruiter altijd van gedroomd om meer inhoudelijke content op televisie te zien? Dan is dit jouw moment! Vanaf januari 2022 verschijnen er acht afleveringen van het nieuwe programma Get Noticed. In dit programma worden bekende vraagstukken binnen het vakgebied van recruitment, de arbeidsmarkt en HR besproken. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld het vinden en binden van talent, personeel werven met een klein budget en vitaliteit op de werkvloer.

Verschillende organisaties komen aan het woord. Zij laten zien hoe zij deze vraagstukken op een geheel eigen manier oplossen en aanvliegen. Benieuwd naar meer informatie over het programma? Klik hier voor alle informatie die al bekend is en zet 2 januari in je agenda.

Werving trend: voordelen van video tijdens recruitment

Sinds het uitbreken van de coronacrisis kwam de arbeidsmarkt op z’n gat te liggen. Veel professionals verloren hun baan, om anderhalf jaar later tegen een gigantisch vacature-overschot aan te lopen. Ook de professionals binnen recruitment kregen door deze ontwikkeling klappen te verwerken: vacatures werden massaal stopgezet. Toch bracht de coronacrisis niet alleen nadelen met zich mee, er zitten ook veel voordelen aan.

Denk maar eens aan de manier waarop recruiters hun tijd efficiënter zijn gaan indelen. Er hoeft niet de hele dag gereisd te worden, omdat kennismakingsgesprekken ook online plaatsvinden. Recruitment Tech zette een aantal van die voordelen van videogebruik op een rij. Lees het artikel hier voor inzichten en relevante onderzoeken.

Werving en selectie trend: bevorderen gelijke kansen

Het is geen geheim dat niet iedereen in Nederland evenveel kans heeft op een baan. Er wordt veel gesproken en gebrainstormd over wat manieren zijn om kansgelijkheid te stimuleren. In samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft TNO een pilot gedraaid waarbij er kleine aanpassingen binnen het wervings- en selectieproces worden toegepast. Deze kleine aanpassingen zijn gericht op het bevorderen van de kansgelijkheid op de arbeidsmarkt.

Benieuwd naar de onderzoeken, resultaten en het vervolg? Klik hier voor het artikel dat TNO over dit onderzoek schreef.

Matching trend: rol recruiters tijdens exitgesprekken

De meeste exitgesprekken binnen een organisatie worden niet door recruiters gevoerd. Toch zou dit een goede kans voor recruiters zijn, betoogt Alexander Crépin. Door als recruiter betrokken te zijn bij de reden waarom een werknemers weggaat, kun je veel ontdekken over hoe een werknemer binnenkomt. De input die uit zo’n exitgesprek vergaard kan worden, kan ook ingezet worden tijdens de werving en selectie van nieuwe werknemers.

Lees hier het volledige betoog van Alexander Crépin over waarom recruiters bij exitgesprekken betrokken zouden moeten zijn.

Werving thema: employer branding

Gezien de ontwikkelingen in het recruitmentvak blijft employer branding belangrijk. Daarom verwijzen we je graag nog een keer door naar ons eigen thema over het creëren van een werkgeversmerk. Meld je aan als lid van de website en download het thema gratis via deze link.

Werving tool: de jobclip

Nu er steeds meer roep voor een structurele rol van video binnen recruitment komt, mag de jobclip niet ontbreken. De jobclip is een vlottere vertaling van de vacaturevideo. Met een vacaturevideo geef je een betere inkijk in de sfeer- en bedrijfscultuur van een organisatie. Download hier gratis onze tool om aan de slag te gaan met de jobclip.

Dit was een overzicht van de trends en ontwikkelingen binnen het recruitment vakgebied. Volgende week zijn we weer terug met het belangrijkste nieuws dat je nodig hebt om on top of the game te blijven. Wil je zeker weten dat je altijd op de hoogte bent van de laatste updates? Meld je dan aan voor onze exclusieve nieuwsbrief voor leden via deze link. Het is helemaal gratis en geeft je ook de mogelijkheid om onze thema’s en tools te downloaden en te bekijken. Dagelijks content over recruitment lezen? Volg dan onze LinkedIn-pagina.

U moet zijn ingelogd om dit artikel verder te kunnen lezen.
Heeft u nog geen inlogcode, registreer dan hier.

Meer trends & ontwikkelingen