Allerbeste recruiter,
Ben jij er ook zo klaar mee, dat er mensen zijn die zeggen: ‘heb je weer zo’n (bureau)recruiter’, of ‘ik reageer niet want er zit een recruiter achter, daar hoor je toch niets van’, of ‘ze zijn maar op één ding uit’ en zo kan ik helaas nog wel een paar voorbeelden noemen.
Dit doet mij persoonlijk pijn! Ik houd zo van het vak én wil het vertrouwen dat ik krijg geenszins wil schaden. Sterker nog, ik ben voor mijn hiring manager en kandidaat van onschatbare waarde!
Dat moet toch iedere recruiter willen zijn?
Daarom deze brief aan alle recruiters.
Neem iedere kandidaat serieus
Om te beginnen, wanneer iemand zijn interesse in een vacature toont, dan zijn daar gegronde redenen voor. Het is jouw rol als recruiter om tijd te nemen te luisteren naar iemands motivatie, verhaal en ambitie. Laat je niet afleiden door documenten die voor je liggen en die de sollicitant meestuurt. Dit doet-ie omdat dit vanuit het verleden zo wordt verwacht. Zie dit als leidraad of naslagwerk. Ga er geen conclusies aan verbinden zónder iemand ook daadwerkelijk te hebben gesproken. Een oriëntatie doe je telefonisch en in dit gesprek stem je samen af, of en welk vervolg wenselijk is.
Het liefst laat jij jouw kandidaat solliciteren door enkel naar het telefoonnummer te vragen. Je gaat letterlijk met een open blik het proces in. Je wordt niet afgeleid door naam, leeftijd of afkomst; die manager die op het oog te zwaar bevonden wordt kan zijn verhaal doen waarom de interesse er is; en het missen van ervaring of een opleiding betekent geenszins dat dit niet de beste nieuwe collega gaat worden. Selecteren op basis van deze gegevens is mensen uitsluiten en dat is voor jou als recruiter én jouw hiring manager onacceptabel!
Kennismaking
Enfin, na dat eerste telefoontje ga je met jouw kandidaat uitgebreid kennismaken. Je spreekt iemand via Teams of persoonlijk en zoomt in op de ambitie, intrinsieke motivatie én de persoonlijkheid. Natuurlijk neemt iemand een verleden en ervaring mee. Daardoor heeft degene scherp waar die naar zoekt en bij wat voor werkgever die het werkgeluk gaat vinden. Dit kan weleens anders zijn dan dat wat in het verleden is gedaan. Laat je hier niet door afleiden! Luister oprecht en stel goede vragen om samen tot de kern te komen. Maak er geen vragenvuur of ondervraging van, maar voer een open en diepgaand gesprek. Dan pas kun jij als recruiter beoordelen wat bij jouw kandidaat past. Koppel jouw bevindingen direct in het gesprek terug zodat je toetst of je het bij het rechte eind hebt. De kans is groot dat jij ervoor zorgt dat jouw kandidaat tot nieuwe inzichten over zichzelf en de carrière komt. Hoe gaaf is dat. Ben je je hiervan bewust?
Vervolgens besluit jij met gegronde redenen of er een gesprek bij de hiring manager gaat volgen. Is dit niet het geval, dan is het aan jou iemand met waardevolle tips over solliciteren en de arbeidsmarkt huiswaarts te sturen. Vergeet dit niet!
De procedure bij de hiring manager
Dan komt het moment dat jij jouw hiring manager vraagt wanneer hij tijd heeft voor een kennismakingsgesprek met jouw kandidaat. Laat dit moment geen beoordeling zijn van de kandidaat, maar een moment om de agenda af te stemmen en te vertellen waar jij de aanknopingspunten ziet. Als je dit hebt gedaan stuur je een uitgebreide omschrijving zodat hij weet wie er tegenover hem komt te zitten en waar in jouw ogen de nadruk in het gesprek op mag komen te liggen. Communiceer deze omschrijving trouwens ook met jouw kandidaat! Besluit jouw hiring manager om toch niet het gesprek aan te gaan, dan neemt hij jou en jouw werk niet serieus. Je hebt namelijk in het voortraject grondig kennis gemaakt (met met jouw hiring manager, het team en de organisatie); je weet door de vacature-intake wie er écht gezocht wordt (jij bent hierin de gevraagde en ongevraagde adviseur geweest) en je hebt met iedere kandidaat een diepgaand gesprek gevoerd om te beoordelen of het een match kan zijn. Wie is jouw hiring manager dan om niet het gesprek aan te gaan?
Gebeurt het dat de kandidaten niet brengen in het gesprek wat de hiring manager had verwacht of gehoopt? Ga dan terug naar de ‘vacature-intake-tekentafel’ en beoordeel waar de schoen wringt. Pas waar nodig de vacature en jouw zoektocht aan.
Regisseur van het proces
Als recruiter ben jij de regisseur van het sollicitatieproces bij jouw hiring manager. Jij zorgt ervoor dat er kwalitatief goede gesprekken worden gevoerd; dat de juiste snelheid erin zit en dat iedere kandidaat met een goed onderbouwde reden wordt afgewezen of aangenomen. Laat de hiring manager persoonlijk de afwijzing of het aannamegesprek doen.
Het voeren van een (sollicitatie)gesprek is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als recruiter geef je hiervoor waardevolle tips en waar nodig spring je persoonlijk bij. Niet om naast de kandidaat of hiring manager te gaan zitten, maar om ervoor te zorgen dat de juiste diepgang wordt gecreëerd en de kern wordt geraakt. Ben hierin de onpartijdige schakel die ervoor zorgt dat iedereen op het juiste moment aan het woord komt.
Als alle gesprekken zijn gevoerd en de handtekening staat onder het contract, dan evalueer je het proces met de hiring manager én de gesproken kandidaten. Zo sluit je de procedure officieel af en maak je concrete afspraken voor het vervolg. Laat het niet na om over de onboarding een advies te geven. Op welke manier neemt de nieuwe collega informatie het beste op? En wanneer voelt-ie zich het meest senang in het team en bij de collega’s? Zeer waardevolle informatie voor een goede onboarding die jij gevraagd én ongevraagd mag geven.
Jouw werk nadert zijn einde
Na de start houd jij nog op gezette tijden contact om van beide partijen te horen hoe het gaat en of het voor beiden is wat werd gezocht. Je voelt zelf aan wanneer dit contact vervolgd moet worden of wanneer de intensiteit naar beneden kan.
Nu zit jouw werk er als recruiter (voor deze vacature dan) er op. Besef je dat het écht een vak is wat je iedere dag beoefent en dat je voor de kandidaat en hiring manager erg belangrijk en onmisbaar bent. Als laatste wil ik je erop wijzen dat je je door kwaliteit en menselijkheid moet laten drijven.
Zit er een financiële drive om iemand ergens te plaatsen dan ben je het vak van recruiter niet waard. Als jij jouw werk goed doet, dan mag je daar zeker goed voor beloond worden, maar als we die beloning laten leiden dan zal het nooit ophouden dat mensen zo over ‘de recruiter’ blijven praten en denken. En dat moet niemand willen!
Ik wens je veel werkgeluk in het mooiste vak wat er bestaat.
Lieve groeten Joris Verhoeven